Fri frakt vid köp över 3500:-

SAMLARKORT FOR DUMMIES

DIE-CUT
Ett die-cut kort ett kort som har skurits ut i en specifik form istället för att ha en vanlig rektangulär eller kvadratisk form. Istället för att ha raka kanter kan die-cut kort ha olika former som cirklar, ovaler, stjärnor eller andra geometriska mönster. Dessa kort är vanligtvis skurna med hjälp av en stansmaskin, vilket ger dem en unik och iögonfallande design.
Die-cut kort är populära bland samlare eftersom de sticker ut från de vanliga korten och ger en extra visuell dimension till samlingen. De kan vara extra attraktiva att samla på och kan vara mer sällsynta eller eftertraktade jämfört med vanliga kort. Die-cut kort kan hittas inom olika samlarkortssporter och spel, och de kan vara en spännande och unik tillägg till en samling.

PATCHKORT
Ett patch-kort refererar till en speciell typ av samlarkort som har en bit av en autentisk tröja, uniform eller annan tygdetalj som är fastsatt på kortet. Dessa tygbitar kallas vanligtvis för "patchar" och är ofta hämtade från autentiska speltröjor eller uniformer som används av idrottare eller andra offentliga personligheter. Kort med patchar kan vara särskilt eftertraktade av samlare på grund av sin unika och autentiska natur, och de kan ha ett högre värde än vanliga kort utan patchar.

PC
Inom samlarkortsvärlden står förkortningen PC för "Player's Collection" eller "Personal Collection". Det används för att beskriva kort som en samlare har valt att behålla i sin personliga samling istället för att sälja eller byta bort. Dessa kort kan vara särskilt värdefulla eller ha en sentimental betydelse för samlaren.

RAZZ
Termen "razz" refererar till en typ av lotterispel som används för att fördela kort i en grupp eller community av samlarkortentusiaster. I ett razz-lotteri samlar deltagarna in ett antal platser eller "spots" och varje spot representerar en chans att vinna ett eller flera specifika kort. Priset för varje spot beror vanligtvis på kvaliteten eller värdet på de kort som delas ut i razz-lotteriet.
När alla platser är sålda, genomförs lotteriet genom att slumpmässigt välja en vinnare utav dessa spots. Vinnaren får sedan det eller de tilldelade korten. Detta ger deltagarna en chans att få tillgång till eftertraktade kort till en bråkdel av priset för att köpa dem direkt. Razz-lotterier kan vara populära inom samlarkortsvärlden eftersom de ger samlare en spännande möjlighet att få tag på specifika kort och samtidigt skapa en gemenskap och interaktion mellan deltagarna. Det är viktigt att notera att razz-lotterier kan variera i sina regler och genomförande beroende på den specifika samlarkortsgemenskapen eller plattformen där de äger rum. Det är alltid bra att vara medveten om reglerna och villkoren för varje razz-lotteri innan man deltar.

REDEMPTIONS
Redemptions används ofta för att ge samlare möjligheten att få tillgång till sällsynta eller eftertraktade kort som inte är tillgängliga direkt i samlarkortspaketen. En redemption kan vanligtvis lösas in genom att skicka in den till tillverkaren eller distributören av samlarkorten. Därefter kommer innehavaren att få det specificerade kortet eller korten skickade till sig så fort det är tillverkat (t.ex om en spelare dröjt med att signera ett autografkort). Det är viktigt att notera att reglerna och villkoren för redemptions kan variera beroende på samlarkortstillverkaren. Det kan finnas begränsningar på hur länge en redemption kan lösas in eller eventuella krav på att skicka in ytterligare information eller betalning för att få det önskade kortet.

REFRACTOR
En refractor en typ av specialeffekt som används på vissa samlarkort. En refractor ger en glänsande eller prismatisk effekt på kortet genom att reflektera ljus på olika sätt. Detta skapar en unik visuell effekt som gör kortet mer attraktivt och eftertraktat av samlare. Refractor-effekten kan variera i intensitet och färg, beroende på tillverkaren och serien av kort. Det är vanligt att hitta refractors inom olika samlarkortssporter som till exempel baseball, fotboll eller basket.
TCG
Inom samlarkortsvärlden står förkortningen TCG för "Trading Card Game". Det syftar på en typ av kortspel där spelare byter och handlar med kort för att bygga upp sina egna spelbara lekar. Exempel på populära TCG inkluderar Magic: The Gathering, Pokémon TCG och Yu-Gi-Oh! TCG. I dessa spel använder spelarna sina kort för att utföra strategiska drag och bekämpa varandra för att vinna spelet.


YOUNG GUNS
Inom samlarkortsvärlden refererar termen "Young Guns" till en specifik typ av kort som finns i hockeykortsserien Upper Deck Series 1, 2 och Extended Series. De är kort som representerar unga och lovande spelare som gör sin debut i NHL eller spelar sina första säsonger i ligan. Korten har en karakteristisk design och är oftast märkta med "Young Guns" på framsidan.
Young Guns-korten betraktas ofta som investeringsobjekt inom samlarkortsvärlden. De har potential att öka i värde över tiden, särskilt om spelaren blir framgångsrik och ansedd inom hockeyvärlden.